La Spezi, Cento en Viareggio - Reisverslag uit Viareggio, Italië van Lisette Elk - WaarBenJij.nu La Spezi, Cento en Viareggio - Reisverslag uit Viareggio, Italië van Lisette Elk - WaarBenJij.nu

La Spezi, Cento en Viareggio

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Lisette

29 September 2014 | Italië, Viareggio

Maandag 22 september
Deze morgen de boot gepakt naar het vaste land. Rond 11 uur kwam ik aan in Piombino. Nog 2 uurtjes rijden en dan zou ik bij papa en mama zijn in La Spezia. Heeeeeel veel zin in! En ja hoor, ze stonden bovenaan de weg naar het huis op mij te wachten! Erg leuk! Na even bijgekomen te zijn van de reis met een glas witte wijn :) zijn we op pad gegaan naar PortoVenere. Klein plaatsje aan de kust ten zuiden van La Spezia. Door het stadje is een weg met één richtingsverkeer. Bij het eerste rondje hadden we een parkeerplek gevonden maar dat koste 2,50 per uur. Dat was wel beetje duur. Aan het begin van het dorp hadden we een parkeergarage gezien, dus maar weer een rondje gereden. Parkeergarage in gedoken maar dit was zelfs 3,50 euro per uur. Weer eruit! En toen was ons eerste plekje natuurlijk bezet. Dus maar weer een rondje gereden. En uiteindelijk, 3 keer is scheepsrecht denk ik, hadden we een plekje gevonden. Stadje bekeken, er was een kerk aan de rand van het dorp op een soort klif. Erg mooi en je had vanaf daar een mooi uitzicht over zee. Samen met mama een kaarsje opgestoken. Daarna in het stadje nog even een heerlijk drankje gedronken. Wat fijn om dit samen met papa en mama te doen. Daarna nog even op een strandje gelegen. Op weg naar huis wisten papa en mama een heeeeerlijke pizzeria. Het tentje op zich ziet er niet uit maar de pizza’s zijn inderdaad erg lekker. Een pizza margharita heb je al voor €2,50. Maar wij kozen een extra grote pizza en deelde die met zijn drieën. Je kon 3 smaken kiezen voor op de pizza. Mmhh! Daarna nog even wijntje gedaan bij ons eigen huisje. Wat een mooi huisje trouwens! Met uitzicht op de bergen en de haven van La Spezia.

Dinsdag 23 september
Mama en ik gaan naar de markt van La Spezia. Volgens Paula (de gastvrouw van ons huisje) is dit een leuke markt. Papa had geen zin dus die bleef lekker bij het huisje. We hebben ons helemaal lam gekocht op de markt. Hahahaha. Ik heb 2 vestjes en 1 jasje gekocht. Mama heeft een trui, jurk, vest en nog iets gekocht. De markten in Italië blijven toch wel de beste hoor. Markt in Nederland is niks maar hier zijn ze erg leuk! Na de markt even boodschappen gedaan bij de supermarkt en bij ons huisje hebben we pasta gemaakt. Met een glaasje wijn uiteraard! Daarna nog gereden naar een mooi strandje in de buurt. Zand weer zo zacht als poedersuiker. Op het strand werd mama gebeld door haar broer Jan. Jan vertelde dat hun andere broer Dirk Jan is overleden. Geen leuk nieuws om te krijgen op je vakantie :( Mama en ik in tranen. Papa en mama besloten om donderdag terug te rijden zodat ze op tijd thuis zouden zijn voor de begrafenis op zaterdag. Jammer, want dan had ik een dag minder met ze. Maar natuurlijk begrijp ik dat! De reden waarom ik niet terug naar huis ga is omdat ik deze oom nooit gezien en gekend heb. We hebben een paar keer geprobeerd om contact op te zoeken maar hij wilde helaas niet. Het is best raar, deze oom is op dezelfde dag jarig als ik. 21 juli. Dus elke keer als ik mijn verjaardag vierde, deed hij dat ook. En het is ook een gek gevoel dat je er geen gevoel bij hebt dat hij is overleden. Het is mijn oom, de broer van mijn moeder, maar toch doet het mij niks dat hij er niet meer is. Dat is gelukkig wel anders met de andere broer van mama en de familie van Elk. Met de familie van Elk doen we meerdere keren per jaar een uitstapje, en dat is altijd erg leuk en gezellig. Dan ben ik heel dankbaar voor de familie die ik heb.
’s Avonds wilden we gaan eten in een restaurant waar papa en mama ook al eens eerder hadden gegeten. Maar die was dicht. Dus op zoek naar een andere tent. En die hadden we gevonden. En wat voor tent! Heeeeerlijk eten!

Woensdag 24 september
Deze ochtend lekker rustig aan gedaan. Papa en mama moesten hun koffer inpakken. Rond 11 uur waren we er klaar voor om wat te ondernemen. We wilden al eerder een boot huren om langs Cinque Terre te varen. Maar de voorspellingen voor vandaag waren niet zo goed, dus een boot huren was niet zo’n goed idee. We hadden het plan om Portofino (Sorento, toch pap?) te bezoeken. Maar op de TomTom zagen we al snel dat het 1,5 uur duurde voordat we er zouden zijn. Dat is weer iets teveel. Dan toch maar naar Cinque Terre. Papa en mama hadden bruine bordjes gezien met een verwijzing naar Cinque Terre met een plaatje van watergolfjes erbij. Dit zou ons vast leiden naar een boot die vertrekt naar Cinque Terre. Ik zei al gelijk dat dat niet zo zou zijn want alle boten die vertrekken zijn particuliere boten. Maar goed, wij de bordjes volgen! Mooi niet dat het ons bracht naar een boot he. Haha, maar het bracht ons naar Cinque Terre over de weg! Nog beter! Bij het 2e stadje van Cinque terre een parkeerplaats opgezocht en door het stadje gelopen. Wat een lief plaatsje. Aan het water stond een gigantische rij voor de boot. We gingen nog even kijken hoe duur het was om naar een ander stadje te varen maar dit was 17 euro per persoon. Veel te veel. Dus toen hebben we de trein gepakt! Voor 4 euro per persoon, retour, zaten we zo in ander stadje van Cinque Terre. Ook weer een mooie plaats.

Eenmaal terug in ons huisje nog even lekker relaxt aan gedaan. Oh, en papa en mama hadden pepernoten meegenomen dus ik zat lekker aan een kopje thee met pepernoten. Mmhh! ’s Avonds gegeten in het restaurant waar we gisteren wilde eten. Was lekker. Vier gangen voor maar 25 euro.

Donderdag 25 september
Papa en mama gingen de koffers verder in pakken en de auto inladen. Ondertussen ruimde ik het ontbijt op. Bij het afscheid vloeide weer wat tranen. Jammer dat we een dag minder met elkaar konden besteden.
Sara, de dochter van onze gastvrouw en heer, vroeg aan mij of ik mee wilde naar een markt verderop. Deze was groter dan de markt waar mama en ik waren. Nou dat vind ik altijd leuk! Dus wij samen op pad. Was erg gezellig. Zij wilde graag Engels leren en ik Italiaans dus we hebben elkaar woorden geleerd. Toen we terugkwamen had papa Nicole een heerlijke Italiaanse lunch gemaakt met pasta. Daarna lekker bij het huisje in de zon gelegen, boekje gelezen, gewoon lekker relax. ’s Avonds zou ik weer eten bij Paula en Nicole. Ze hadden mijn favoriete gerecht van La Spezia gemaakt. Foccacia en sgabei met stracchino kaas en parmaham en salami. Mmmhhh!!!!! Daarna met Sara, haar vriend en zijn broer een ijsje gehaald in een stadje verderop. Was weer erg gezellig!!!

Vrijdag 26 september.
Vandaag gereden naar Cento. Een klein plaatsje vlakbij Bologna. De mensen van het huis was ik had geboekt waren erg aardig. Ik had mij vergist in de datum dus ik kon een dagje later aankomen. Eenmaal in dat huis wist ik even niet wat ik zag. De mensen zelf waren met vakantie maar er was een student in huis. En die student had er denk ik een puinzooi van gemaakt want het huis was vies! Blegh! De keuken vol met vieze vaat, mijn kamer onder de stof. De dekens van mijn bed waren volgens mij ook niet schoon. Maar goed, het was 19 euro per nacht dus had er ook niet zoveel van moeten verwachten. Die avond in huis gebleven en samen met de student een film gekeken.

Zaterdag 27 september
Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan Bologna en Parma. Wat een mooie steden! Bologna is een grote stad. En Parma wat kleiner. In Parma wordt natuurlijk de beroemde Parmaham gemaakt! Dus ik bij een slager die gespecialiseerd was in deze ham een paar plakken gehaald. Dat zou ik vanavond opeten. Ik heb deze dag besloten dat ik maar 2 nachten in het huis blijf ondanks dat ik voor 4 nachten al betaald heb. Ik vind het te vies om er te blijven slapen. Ik gruwel van alles wat ik tegenkom. Vanmorgen wilde ik douchen maar toen deed de douche het niet. En toen ik nog eens nader keek wilde ik ook helemaal daar niet douchen. Dit heb ik de mensen van dat huis mede gedeeld. Ze waren nog steeds niet thuis dus alles ging via whatsapp. Ze vonden het maar belachelijk dat ik weg ging. En die student had foto’s gestuurd en volgens hen was het wel schoon. Toen ik ging kijken had die student natuurlijk net alles schoongemaakt. Nou ze steken die 40 euro maar ergens waar het licht niet schijnt! Ik had mijn beslissing genomen en ik wilde niet nog 2 nachten daar verblijven.

Zondag 28 september
Ik had een hotel geboekt vlakbij Viareggio. Dat ligt weer aan de andere kant van Italië. Maar het is een hotel vlakbij het strand. En ik dacht heerlijk, nog even een paar nachtjes aan het strand. Het hotel is schitterend. De mensen zijn super aardig en het strand is op 1 minuut afstand. Dus eind van de middag daar lekker gelegen. Boekje erbij, LINDA erbij (thanks Shel!). ’s Avonds gegeten bij een heeeeeeeeeeeeeeeeerlijke pizzeria. Als toetje bestelde ik een caffe en een limoncello. Maar ik kreeg een hele fles limoncello! Jummie!!! Toen ik ging betalen stond die limoncello niet op de bon. Dus ik zei dat tegen de eigenaar. Zegt ie: “nee die is van het huis. Heb je wel eens mirto geproefd?”. Ik kom net van Sardinië af, natuurlijk heb ik mirto geproefd. Oh maar wil je nu ook proeven? Ik zeg: weet je wat, ik kom morgenavond hier weer eten en dan ga ik de mirto proeven. En dat allemaal in mijn beste Italiaans!

Maandag 29 september
En dat is alweer vandaag. Nog 2 weken en dan is mijn vakantie voorbij. Gek eigenlijk. Heb er zo lang naartoe geleefd en nu vliegt het voorbij! De afgelopen jaren was erg druk met werk en studie. Daarnaast ook nog even persoonlijk niet zo’n leuke tijd gehad (insiders weten wat ik bedoel :P). En mede daarom moest ik gewoon even weg! En ik kan je zeggen, het is heerlijk! Straks ook die eindeloze studieloze avonden. Gosina heeft er al aardig wat gehad, en straks in de winter is het mijn beurt. Heerlijk! Maar goed eerst mijn belevenissen van vandaag. Bij het hotel kan je een fiets huren. Dit heb ik gedaan! Super grappig! Op de fiets naar Viareggio. Is ongeveer 3 kwartier fietsen. En wat zag ik toen ik daar aankwam. Ja ja, GROM!!! De gelateria uit Rome waar ze de lekkerste ijs hadden. Dus natuurlijk ijsje genomen. Mmmhh!!! Nog even stadje bezocht en weer terug op de fiets. Bij de supermarkt lekkere lunch gekocht en in mijn hotel opgegeten. Daarna weer tijd voor het strand. Het toeristenseizoen is over dus er staan veel lege bedjes zonder beheerder. Gister daar ook al in gelegen dus ik dacht, nu weer! Eind van de dag kwam er een man schreeuwend naar ons toe (ik was niet de enige die daar lag). Dit was een privé strand en hiernaast was publiek strand. Daar moesten we gaan liggen. Bla bla. Ik dacht, laat maar lekker lullen. Maar toen begon hij beetje boos te worden dat ik niet uit die stoel kwam. Hij pakte mijn spullen van een ander bedje en smakte dat zo op de grond. Toen werd ik boos. Ik heb hem uitgescholden voor alle Italiaanse scheldwoorden die ik kende. Ik heb het stoeltje waar ik op zat een eind verderop gesmeten en ook het bedje waar mijn tas op stond. Als je aan mijn spullen komt, kom ik aan jouw spullen. En toen ben ik verkast naar het strandje ernaast :) En daar heb ik heerlijk nog wat uurtjes gezeten. Haha.
Vanavond weer heerlijk pizza eten, en eindigen met Mirto. God, wat is mijn leven toch vreselijk!
Buone sera!
XXX
Lisette

• 29 September 2014 - 21:28

Marjan:

Hoi Listte, je maakt een hoop mee.Jammer dat je ouders eerder weg moesten gecondoleerd.
    GroetjesMarjan

• 30 September 2014 - 11:23

Gosina:

Wat een reis en ervaringen! Soms minder leuke momenten maar meid wat vul je je rugzakje met ervaringen;)! Blijft heerlijk je verslag te lezen. En geloof me, het genieten van die studieloze momenten duurt voort! Dat verveelt niet;). Moeten straks nog een maraton plannen om Greys bij te kijken. Haha en zie je al zo het stoeltje wegsmijten haha. Wij proosten vanaf hier;) op een mooie laatste 1,5 week van je reis! Liefs Anne en goos

• 01 Oktober 2014 - 10:04

Gea Van Elk:

hoi Lieverd! Weer even genieten van je verhaal. Het waren leuke dagen samen,maar het hadden er van mij wel veel meer mogen worden. Wie weet hadden we met elkaar naar het hotelletje aan het strand gegaan. Het mocht niet zo zijn, maar heb geen spijt dat we terug gegaan zijn. Al was het vakantiegevoel wel heel snel over. Welke ijssalon was dit eigenlijk. Nummer 1,2 of 3? Geniet nog even en doe nog steeds voorzichtig!!!!! De koffer van je zus staat al klaar